Уинстън Чърчил

 

Политик, държавник, Министър председател  на Великобритания и художник. Познат добре основно с пиперливия си език и като любител на доброто уиски и пурите, днес ще погледнем от един по-различен и интересен ракурс  на този ерудит – изкуството.

Чърчил започва да рисува още през 1910 г. и постоянно се връща към хобито си по време на бляскавата си кариера. За британския държавник това хоби се превръща в средство за отдих от напрегната му кариера и източник на наслада. Твори в наивно-импресионистичен стил, който усъвършенства доста в годините. Политикът обичал най-много от всичко да рисува спокойни селски пейзажи, които му помагали да пребори стреса.

„През най- трудният период от живота ми, само рисуването ме спаси”, пише Чърчил в книгата си Painting as a Pastime (Рисуването като развлечение) (1920г.).

В крайна сметка Чърчил създава 550 творби, което му помага да усъвършенства зрителната острота, наблюдателността и паметта. Вероятно артистичното му развлечение би процъфтяло още повече, ако Чърчил не бе насочил кариерата си в други области – световно известен писател, оратор и политически лидер.

 

 

Видният политически деятел е бил скромен в първите си стъпки като художник  – взима участие в международна изложба в Париж, подписвайки се с измислено име.

 

През следващите пет десетилетия, Чърчил е изключително продуктивен. Рисува природни и морски пейзажи на чист въздух. И въпреки непрекъснатите си твърдения, че е само аматьор, той развива удивителен усет за изкуството.

Въпреки това Чърчил иска да подобри техниката си и по тази причина се учи от творбите на най-добрите художници за онова време. Той се възхищава на майсторите импресионисти и пост-импресионисти като Едуард Мане, Клод Моне, Пол Сезан и Анри Матис, и дори е известно, че пътувал до същите места, където те са рисували преди години, търсейки светлината и земята, които са доказано вдъхновяващи…

„Не може да се стремим към шедьовър“, пише той. – “Можем да се задоволим единствено с удоволствието от цветовете. Единственият начин, за да стане това е с кураж.“