Уилям Търнър

Джоузеф Малор Уилям Търнър (роден на 23 април 1775 г., Лондон, Англия – починал на 19 декември 1851 г., Лондон), невероятният английски романтичен художник, чиито експресионистични изследвания на светлина, цвят и атмосфера са несравними в техния обхват и сублимация.

Joseph Mallord William Turner The Campo Santo

Търнър е може би най-големият пейзажист през 19-ти век.
Въпреки че е отгледан в академичните традиции на 18-ти век, той е от първите в изучаването на светлината, цвета и атмосферата за своето време.

 

 

 

 

 

 

 

Joseph Mallord William Turner Waves Breaking against the Wind ca. 1840

Следвайки стила на  френските импресионисти в разграждането на конвенционалните формули на представяне изгражда свой собствен,  но за разлика от тях, той вярва, че неговите творби винаги трябва да изразяват значими исторически, митологични, литературни или други разказвателни теми.

 

 

 

 

 

 

 

Joseph Mallord William Turner Childe Harold’s Pilgrimage – Italy ca. 1832

Joseph Mallord William Turner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joseph Mallord William Turner Study of Sea and Sky – Isle of Wight 1827

Lake Geneva and Mont Blank

Линията му на развитие може да бъде проследена от ранните му исторически пейзажи, които формират настройки за важни човешки субекти до неговата по-късна концентрация върху драматичните аспекти на морето и небето. Дори и без фигури тези късни картини са израз на важни за него субекти: отношението на човека към неговата среда, силата на природата, проявена в ужаса на бурята или добродетелността на слънцето.
Несравним в своето време в обхвата на своето развитие, Търнър също е ненадминат в ширината на предмета си и търсейки иновациите на стилистичното му изражение.

В следваща статия ще проследим някои от най-забележителните му творби, които трябва да познавате.