Ван Гог

 

В този пост, ще разглеждаме по-отблизо  една емблематична част от живота и творчеството на Винсент Ван Гог.

Една от най-коментираните картини – спалнята в Арл на Винсент ван Гог , колоритното изображение на спалнята, със странна перспектива и типичен стил на ван Гог.

Vincent van Gogh, Bedroom in Arles, 1888 (First Version)

Ето някои от основните и интересни факти за картината:

Картината изобразява спалнята на ван Гог на 2 Place Lamartine в Арл, Bouches-du-Rhône, Франция, която е известна като “Жълтата къща”. Той има планове за Жълтата къща да стане колония на творци, където художниците могат да останат, да творят  и да се подкрепят взаимно. Това никога не се получава напълно, но той успя да убеди другар художник и художник Пол Гоген да остане за кратко при него. Вратата отляво на картината води към гостната, където отсяда Гоген.

Ван Гог изпратеща писмо и скица до Гоген относно картината. В негов стил, с груба четка, с дебел слой impasto, изобразил стените с бледи цветове, пода с  червеникави оттенъци, столовете и леглото в хром жълто, във възглавниците и чаршафите вмъкнат и много блед зелен-цитрон, докато отдава значение на одеялото в кърваво червено, и вмъквайки зеленото в прозореца. С помощта на всички тези много разнообразни тонове, където почти няма бяло, освен малка нотка в огледалото с черната си рамка.

 

 

Изпратил подобно писмо и скица на брат си Тео за картината.

Писмо от Винсент ван Гог до Пол Гоген от 17 октомври 1888 г.

Vincent van Gogh, Sketch Sent to His Brother Theo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По-долу е картината на Ван Гог на която изобразява  Жълтата къща, в която посреща с огромно желание приятеля си Пол Гоген.

Vincent van Gogh, The Yellow House, 1888

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 8 май 1889 г. ван Гог е установен в психиатрична клиника в Сен Реми. Той остана малко повече от година до 16 май 1890. През това време той създава  множество рисунки и картини, включително още две версии на Спалнята в Арл, показани по-долу:

Винсент ван Гог, Спалня в Арл , Втора версия, 1889

Трите версии на картината са приблизително еднакви, но ако се вгледате внимателно на двете по-долу, ще забележите, че картините на стената се променят.

 

Странната перспектива

В картината има силно усещане за перспектива, като много от твърдите, сковани линии се приближават до точка около средата. Усещането за перспектива обаче е неловко и несъвършено.

Част от това вероятно се дължи на художествените решения на Ван Гог (той очевидно не е бил фокусиран върху заснемането на спалнята с пълен реализъм). Друга част се дължи на неясни размери на помещението, с далечната стена с прозорец на наклон.

Стилистично очертаване

В типичен стил ван Гог повечето от обектите в картината имат силно очертание. Това дава на картината стил на карикатура и стилизиран вид.

Забележете как Ван Гог използва по-тъмни очертания около дъното на предметите (близките по-долу са чудесен пример). Картината е с много твърда и ъгловата, с предимно геометрични фигури, използвани за изобразяване на рамката на леглото, рамки за картини, маси, столове, прозорци и врати. Някои  форми са разпръснати сред картината – леглото, възглавници, дрехи, висящи зад леглото, и хавлия, висящи от лявата страна. Това създава фин контраст във формата, като същевременно запазва общата твърда тема.

Твърдите форми също помагат да се подчертае неловкото усещане за перспектива в картината (много по-лесно е да се идентифицират проблеми в перспектива с твърди форми, отколкото с органични форми). Това изглежда да се в полза на цялостния призив на картината, въпреки че не е напълно точна.

Също така, забележите как контурите помагат за укрепване на твърдите форми, докато органичните форми имат много по-меки очертания.

Живописта не е само за улавяне на това, което виждате; тя е също така за улавяне на това, което искате да видите или как обектът ви кара да се чувствате. В този случай, Ван Гог е искал да улови “абсолютната почивка” на спалнята си.

Можете да преувеличавате и да натиснете определени елементи в картината, за да популяризирате определена тема. Ван Гог избута на преден план странната перспектива и използването на цвят.