Санкт Петербург изкуство без край Част I Петерхоф

 

Има защо Петерхов да е считан за една от най-големите забележителности на Санкт Петербурт. Наричан още “Руският Версай” . За мен лично надминава по отношение на изкуството разкоша на Версай.

 

Малко история …

Петерхоф е дворцово-парков ансамбъл, разположен на южния бряг на Финския залив. Намира се в едноименния град Петерхоф (бивш Петродворец) на 29 километра от Санкт Петербург. Основан от първия император на Русия Петър I през 1710 година, но строителството на парка продължава до 1755 г.

 

Построен е в стил барок, присъстват обаче и елементи на класицизъм, необарок и неоготика. Дворецът заедно с целия архитектурен и парков комплекс около него е част от културното наследство на Руската федерация и е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Централно място в дворцовия комплекс на Петерхоф е отредено на Великия Дворец, който е издигнат между 1714 и 1725 година на естествена тераса, гледаща към морето. Главният дворец е дело на архитектите Friedrich Braunstein, Mikhail Zemtsov и Jean-Baptiste Le Blond. Малко по късно италианският майстор Bartolomeo Francesco Rastrelli преобразява фасадата на Петерхоф в едно завършено бароково произведение на изкуството.

Красота от злато и вода

В последните дни на август 1723 година по заповед на цар Петър I Велики във все още строящият се тогава комплекс са пуснати първите фонтани. По онова време те са само няколко, но с течение на годините са добавяни нови и нови от чудните съоръжения. Днес, ако решите да разгледате всички, ще ви е нужен цял ден. На територията на Горния и Долен парк се намират 200 фонтана и 4 каскади.

Голямата каскада тръгва от Долния грот – няколко помещения, наподобяващи плитки пещери.  От двете страни на грота се издигат подобни на стълби с по седем стъпала ансамбли, по краищата на които са наредени позлатени статуи и вази. Между стълбите се намира фонтанът “Кошница”, чиито води се изливат в голям “котел”.

В Петерхоф Палас редовно се провеждат художествени изложби и изложби за история на изкуството. В музейните сгради на бившата лятна резиденция могат да се видят над 500 платна, повече от 100 скулптури, автентични мебели, гоблени, предмети на изкуството.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Интериорът на двореца е изключително пищен и независимо от факта, че е бил изцяло реконструиран след световните войни, това не се е отразило на неговото величие. Една от най-големите зали тук е Тронната зала, където в миналото са организирани пищни церемонии и приеми. Луксът от цялостното обзавеждане и сложните орнаменти по тавана са неповторими. Позлатената стълба и преддверието, което също е изпълнено с позлатени резби и картини, допълват целия този разточителен разкош.