Pierre-Auguste Renoir / Реноар

Реноар е роден през 1841 в Лимож, Централна Франция. Той е шестото дете в семейство на шивач и обща работничка. Семейството му се мести в Париж през 1845 година. През 1854 Реноар започва да работи във фабрика за порцелан, където се научава да рисува цветни сюжети върху чинии.

Преди да започне да учи изобразително изкуство той работи на още няколко места, където рисува украси на ветрила и религиозни сцени върху плат, предназначени за християнските мисионери.

 

 

През 1862 Реноар започва да учи рисуване при Шарл Глейр, където негови съученици и приятели са Алфред Сисле, Фредерик Базил и Клод Моне. Първата си картина излага през 1864 година – „Танцуващата Есмералда“. Признание получава едва десет години по-късно, след първата изложба на импресионистите през 1874.

 

 

 

 

 

През 80-те години на XIX век Реноар се отдръпва от импресионизма и възприема по-класическия стил на рисуване. През 1890 Реноар се жени за Алин Шариго, от която има трима сина. Две години по-късно се разболява от ревматоиден артрит, който с времето все повече затруднява движенията му.

В началото на новото столетие се мести в Кан сюр Мер в Прованс, където климатът е по-топъл. Последните години от живота си Реноар прекарва в инвалидна количка, което не го спира да рисува. Гениалният художник умира през 1919 година.