Пинакотека Брера Милано

По света има много места, които си заслужава да се видят, но Милано винаги сме свързвали с модата и нощния живот. За моя голяма изненада, една от най-изобретателните галерии се оказа Пинакотека Брера. По време на тези трудни времена на пандемия, управата на галерията предприема много адекватна мярка за да задържи вниманието на аудиторията, като въвежда тримесечни електронни карти за посещения в галерията, вместо заплащането на еднократен билет.

 

За мое учудване, хората все още са жадни за изкуство, а там определено има какво да се види.

Един бърз поглед може да ни покаже, че си заслужава всяка минута прекарана там, докато ни изгасят лампите при затваряне на галерията😉

 

Ето и малко подробности … Древните гърци имали помещения, където съхранявали произведенията на изкуството, включително и различни глинени маси, рисунки, рисувани върху дъски, и други рисувани произведения. Такива магазини били наречани pinakothek, което наименование по-късно започнало да се използва от римляните. Днес пинакотеките се наричат ​​художествени галерии, от които в момента има само седем пинакотеки, а една от тях е пинакотеката Брера.

 

В пинакотека  Брера има повече от 30 зали, които съхраняват произведенията на известни италиански художници от различни епохи. В залите можете да намерите произведенията на Караваджо, Гоя, Тинторето, Рембранд. Картините са разпределени в галерията и разделени на епохи, но може да се насладите и на някои стаи, които са посветени само на един художник – направени за да отдадат почит на художника за донесената слава в Италия.

Особеност на галерията са не само картините, вътре има изложени стенописи, принадлежащи към 14-16 век. Те са изложени в специални помещения, където са се опитали да пресъздадат дори модела на разрушените сгради, на които е имало стенописи.

Връщайки се назад в миналото, осъзнаваме че сме  като прашинки във Вселената и въпреки това си заслужава да оставим частичка от себе си, една малка следа след нас, защото нали чрез нея сами правим арт терапия на душата си.