Иван Шишкин

 

Иван Шишкин /25 януари 1832 – 20 март 1898/ Руски художник пейзажист

„Царят на руските пейзажи”

 

 

Ivan Shishkin, Pine Forest, 1895

Ivan Shishkin, View of Valaam Island, 1860

Малцина са уловили нежната красота на природата като Иван Шишкин. Руски майстор, който вкусва от редките плодове на успеха на един художник, но и горчива трагедия. Художетвеното му пътешествие  започва в ранна възраст с молив в ръка.

Официалното му художествено обучение започва през 1852 г., записва се в Московското живописно училище и впоследствие в Императорската художествена академия. Завършва Императорската академия със златен медал и стипендия за рисуване в Европа.

 

 

 

1874 г. бележи началото на дълга поредица от трагични събития. Баща му, съпругата му и двамата му синове почиват за кратък период. По-късно Шишкин се жени повторно за една от учениците си – Олга Лагода, която почина след раждането на дъщеря им. Въпреки трагедиите той продължи да рисува и да се усъвършенства. Утрото му в борова гора превърща името на Шишкин познато в цяла Русия. Но заслуга за това в голяма степен се дължи на Константин Савицки на който идва идеята да се добавян четирите мечки към картината. Без такова допълнение това би било просто друг – макар и зашеметяващ – пейзаж на Шишкин.

 

Ivan Shishkin, Morning in a Pine Forest, 1889