Claude Monet in Front of His House at Giverny

 

Клод Моне /14.11.1840-05.12.1926/

 

 

Днес ще разгледаме един от любимите всички артисти, Клод Моне. Моне и много други велики импресионисти са били от основно средство за развитието на много художници, особено по отношение на цвета и четката.

Claude Monet in Front of His House at Giverny, 1921

Като повечето художници, когато започнах да рисувам, бях очарована от детайлизирането, опитах се да нарисувам всичко с щателно детайл, което в последствие установих, че е пречка за създаването на истински пленяваща картина. Започвайки да изучавам картините на Моне и много други импресионисти именно ми показаха, че по-малко детайли в картината дават възможност да изразиш изтънчена красота и позволява на въображението да върши част от работата.

 

 

Страстта на Моне да рисува навън е много добре разкрита чрез една известна история, отнасяща се до един от първите му амбициозни проекти – картината „Жени в градината“ (1866 – 1867) и голяма поредица негови картини.

Много от творбите на Monet се характеризират с разбъркани малки удари на четката. Той е едновременно силно критикуван и аплодиран за това.

В резултат на това често е трудно да се открие смисъла на картините, когато ги погледнете отблизо – те се появяват като нищо повече от бъркотия на размазани цветове. Но когато отстъпите, всичко изглежда се изяснява

 

 

 

 

 

 

В картината на водни лилии, ясно се вижда на  близките планове /pics 2/ натрупването на различни зелени, блус и лилави. Също така, именно как Моне използва по-дебела боя за червените и жълти цветя и как това подсилва дълбочината и формата в картината.

 

 

 

В Rock in Dieppe, той използва кратки, поразяващи удари на разнообразни цветове, за да създаде илюзията за детайл.

По-силни цветове и по-големия контраст използва за преден план в сравнение с фона. Това подсилва усещането за дълбочина в картината. Оградите на скалата помагат да се забележи структурата на земята. Сравнително студените цветове, които използва за сенките контрастират с топлите светлини.

Всичко е игра на цветове, контрасти, сливания. Ръбът, който разделя морето и небето, е почти напълно изгубен. Малките, тъмни акценти, използвани за далечните лодки, помагат за отделянето на морето от небето. В това открива майсторството и илюзията от която всички ние можем да черпим.

Claude Monet, Rock in Dieppe, 1882

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маслена картина