Изкуството по време на пандемия

 

Париж  възбужда всички сетива, настояващ да бъде видян, чут, докоснат, усетен на вкус и мирис. От романтичната Сена до просторните многоцветни пейзажи и изтънченото поведение на местните, Париж е същината на всичко френско. Вгледайте се в булевардите, обсипани с внушителни паметници, велики произведения на изкуството и магически светлини. Тук на всяка крачка можеш да се насладиш на невероятния вкус на сирената, шоколада, виното и морските деликатеси. Да почувстваш как вятърът гали лицето ти, докато се движиш по големите булеварди или по малките закътани улички.

Айфеловата кула 2020година… Тишината е забележителна.

Една различна Айфелова кула без продавачите на сувенири

 

 

Един различен Париж… никога не съм виждала площада пред Айфеловата кула толкова празен. Париж замлъкна…, чуват се само птиците и можеш да се насладиш на тишината и архитектурата. Необичайната тишина има някакава приказност и загадъчност, но нека не продължава дълго.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Откритият през 1898 г. хотел Риц се намира на култовия парижки площад „Вандом“ и всъщност е първият хотел, собственост на Цезар Риц, след като бива изгонен от лондонския „Савой“. „Риц“ е най-известен с това, че е домът на Коко Шанел от 1934 г. до края на живота й. Сега този апартамент носи нейното име.

През годините хотелът привлича, но и отхвърля някои високопоставени гости. Като един пруски генерал, на когото му е отказана резервация за маса в ресторанта по време на Втората световна война. По-късно той си отмъщава, като бомбардира хотела. Голяма част от нацисткото командване се преместват в „Риц“ по време на Окупацията.

Именно в книгата за Коко Шанел – Кралицата на Париж се описва детайлно живота й в Риц по време на Окупацията и разкрива една различна Коко.

В стаята, където е живяла Коко Шанел, е открит шедьовър

Коко Шанел е живял в Ritz в продължение на 34 години (в апартамент с три стаи, известен като Coco Chanel Suite). По време на ремонта тук е открито безценно произведение на френския художник Чарлз Льо Брън, наречено „Жертвата на Поликсена“.

Картината е продадена на търг от Christie’s за 1.88 милиона долара и сега е собственост на Metropolitan Museum of Art в Ню Йорк.

Хотел Риц

 

Има причината за името на бар Хемингуей 

Това е любимият бар на писателят и той се отбива доста често. Неслучайно Хемингуей казва: „Когато мечтая за Рая, си представям, че той изглежда като Ritz“.

Хотел Риц, бар Хемингуей Коктейл с живи рози

Спалнята в Имперския апартамент е по модел на “Мария Антоанета” във Версай

С изглед към площад Вендом и на разположение от 28 000 евро на вечер, Имперският апартамент е исторически паметник. Стаята с площ от 250 квадратни метра разполага със 7-метрови тавани и спалня, реплика на тази на Мария Антоанета във Версай.

Впечатляващо е как мениджмънта на хотела подходжда по време на пандемия, целия хотел е реновиран за да изненада приятно гостите си с нов интериор.