Изкуството в архитектурата

Москва е космополитен град, който трудно може да бъде описан с думи. Бидейки най-големия град в Европа, можеш да усетиш динамиката с всяка стъпка, която задължително ще те заведе до точка на изкуството.

Именно тук умело се преприлат миналото и бъдещето, постигайки идеален синхрон помежду си.

Катедралата Свети Василий Блажени

Катедралата ,,Свети Василий Блажени” се намира на Червеният площад в Москва. Първоначално на това място се е намирала църквата ,,Света Троица”, но след смъртта на Свети Василий Блажени, който бил погребан там през 1553г., тя нофициално била наречена на негово име. На гроба на светеца често ставали чудеса. Смята се, че самият Василий е събирал пари за храма, които малко преди смъртта си дал на Иван Грозни. За мен лично е една от най-вчечатляващите постройки.

На пръв поглед кулите и куполите изглеждат хаотично разположени, но всъщност има значителна симетрия и символика в дизайна. Осемте куполни параклиса символизират осемте нападения срещу Казан: те са четири големи под формата на осмоъгълници и четири малки с форма на квадрат. В центъра се намира малък златен купол. През 1990 г. катедралата е включена към списъка на Юнеско за световно културно наследство.

Отвътре катедралата представлява лабиринт от тесни сводести коридори. Най-голямата от всички църкви е с височина 64 кв. м. Стените на църквата са с много голяма дебелина. Таванът е уникален по своята структура и същевременно е напълно плосък. В най-малкия купол е разположено светилището на Василий. Той е посветен само и единствено на него. Църквите са изградени от червени тухли.

 

ВДНХ

Точно като виенското колело, фонтанът на Приятелството на народите е забележителна сграда във ВДНХ и един от символите на Москва. Построен е през 1954 г. и е имал няколко неофициални имена: „Златен сноп“ и „Приятелство на народите на СССР“.

Фонтанът е скулптура от 16 момичета в национални носии, символизиращи 16 съюзни републики на СССР.

Русия (момиче, държащо в ръце жито, с коса на главата) стои в центъра, с лице към Главния павилион, Украйна (момиче с венец на главата) и Беларус (момиче, носещо забрадка) са разположени от двете му страни. Посетителите отбелязаха, че всички братски републики са подредени в различен ред, отколкото са представени на герба на СССР.

Между другото, четири скулптури на фонтана имат прототипи: естонската балерина и актриса Вирве Кипле-Парсаданян, руският почетен работник на ВДНХ Колганова Раиса Фроловна, туркменската пианистка Гозел Аннамамедова, съпруга на поета Михаил Светлов Родам Амиреджиби – гражданин на Грузинската ССР.

Всеки ден фонтанът привлича много гости, които искат да направят запомняща се снимка или просто да седнат на удобните пейки до фонтана. И това не е изненадващо – вечер фонтанът се осветява с различни цветове, които се сменят 16 пъти за 1 час!