Из дебрите на изкуството в Коломна

В малкото селище Коломна, близо до Москва, най-голямата забележителност  е Коломенският кремъл (средновековна крепост по подобие на Московския кремъл), от който са запазени тухлените крепостни стени и порти. Но ние ще обърнем внимание на друга забележителност, не зная как да я нарека …фабрика, музей или един малък културен център.

Именно там е  пресъздадена традицията за приготвяне на тези уникални сладкиши, наречени пастили. Коломна е място с богата изложба, посветена на традициите, историята и технологията на приготвяне на бонбони за смучене.Тук са изложени стари рецепти, написани на ръка, “учебници” за производството на пасти за сладкари, както и голямо разнообразие от начини и форми за опаковането им.

 

Фабриката за пастили в Коломна

 

 

Най-впечатляващата част от посещението на фабриката е изкуството чрез което е представено всичко на любопитния посетител. Актьорски състав изиграва на живо историята.

Посетителите са приветствани от дами и господа облечени в дрехи от 18-19 век, които извършват ролята на екскурзоводи.  Прекарвайки посетителите през залите разказват интересни случки и факти, неща, което определено не знаем за миналите векове. Междувременно в една от залите те пренасят в салоните за забавления, където изискан господин с бомбе с чувство за хумор виртуозно съумява да изсвири на старо пияно един откъс от произведение.

Посещение, което наистина си заслужава да бъде изживяно.

За хубавото изживяване категорично помага и обучението в правене на въпросните сладки, което е също една забавна част и пиенето на следобеден чай по руски в една от залите.

В края на екскурзията чака още приятна изненада – вкусната дегустация на пасти. Например, можете да опитате прочутата паста “целомъдрие”, която се предлага само музей в Коломна.

 

 

 

 

Невероятното усещане да си сътвориш сладките сам, участвайки в самия театър бидейки актьор в импровизиран вариант.

 

Театралните костюми те пренасят в предходните векове, което носи допълнителна сладост на сладкишите.